www.skilauget.com

"Dette var svært"

Sverre Stensheim hyllet av 200 i Oppdal kulturhus

Sverre ble feiret med hyllestaler, fortellinger om skibragder og historier fra oppveksten på Nerskogen. Der la Sverre grunnlaget for skikarriæren  som ga en premiesamling som han nå har gitt til Oppdal kummune. Lørdag ble det markert med både bursdagsfest (85 år) og storstilt utstilling.

Mange var møtt opp, bl.a Erling Steineide, Reidar Bekkemellem, Lorns Skjemstad, Iver Jønland, Audun Nerland, Halfdan Kluften og Arne Botten. Alle hadde tatt turen til Oppdal for å hylle Sverre.

Odd Martinsen overbrakte hilsener bl.a fra Gjermund Eggen, Ole Ellefsæter og skipresident Erik Røste. " Du forsnakket deg sjelden, men når du snakket kom det tørrvittige og treffende replikker. Det var i skiløypa du markerte deg" sa Martinsen. Han husket godt den første landslagsamlingen sammen med Magnar Lundemo og Ole Ellefsæter. Den som tok seg av unggutten var Sverre. Martinsen overrakte "Markavitten" , en akevitt som i følge Martinsen har blitt fraktet gjennom de samme sløyfene i Nordmarka der Stensheim herjet og vant 5-mila tre ganger på rad i 1959, 1960 og 1961.

Ordfører Kirsti Wellander takket på vegne av Oppdal kommune ja da hun ble spurt om å overta premiesamlingen av Sverre Stensheim og Trøndersk skilaug. "Du er en flott ambasadør for Oppdal, du er vår Kollen-konge. Du er et godt menneske og flott forbilde", sa Wellander.

Arve Withbro hilste fra Sør-Trøndelag skikrets, som mente dagen var stor også for skikretsen der Stensheim selvsagt er æresmedlem etter sine seire gjennom 12 år på landslaget. "Du er en fremragende trøndersk representant for din langrennsepoke" sa Withbro som var glad for at Oppdal kommune tok imot premiesamlingen og fikk til bursdagsfest og utstilling.

Presidenten i Trøndersk Skilaug Kjell Ulstad takket Oppdal kommune for at de tok tak i ideen om å ta vare på Sverre Stensheim sine premier, og å lage en verdig markering i forbindelse med Sverre sin 85-årsdag. Sverre er æresmedlem i Trøndersk Skilaug, og han fremhevet spesielt hans evne til å arbeide hardt i skogen samtidig som treningen ble holdt vedlike. Arbeid og trening samt 12 år på landslaget sammen med sin gode venn og konkurrent Harald Grønningen som ble minnet i talen.

Terje By i Trøndersk Skilaug fortalte om registreringen av premiesamlingen til Stensheim som i dag bor i Malvik. 140 premier er registert. To av pokalene ble i dag gitt videre i Skieneren, der seierspokalene fra Flyktningerennet i 1958 og 1959 blir vandrepokal til beste jente og gutt i ungdomsklassen.

"Du var oppdaling og du viste verdensstjernene ryggen. Det gjorde noe med vår stolthet" sa Arne Braut

 

2018-10-28 Kjellrun Sporild