www.skilauget.com

Runar ble 77 år.

Runar Helbostad døde brått og uventet 25.juli

Med det har en av Trøndelags fremste skiledere og en av Trøndersk skilaugs grunnleggere gått ut av vår tid. 

Som rennleder for kombinert og et sentralt medlem av organisasjonskomiteen av VM på ski i Trondheim i 1997, var han en av flere som var opptatt av å ta vare på og videreføre kompetansen mange hadde opparbeidet seg under og i forkant av den store folkefesten i Granåsen. Resultatet av dette ble Trøndersk skilaug som ble grunnlagt i 1998. Runar satt i styret fra dag én og helt inntil sin død. Han tok gjenvalg senest høsten 2021. Gjennom alle disse årene var hans mantra å videreføre den unike kompetansen som finnes i trøndersk skiidrett til nye generasjoner. Han turte å satse på nye talenter, gjerne i samspill med erfarne folk og sørget på den måten for viktig erfaringsutveksling innenfor organisasjonsarbeidet. Gjennom 24 år i skilauget ivaretok han den nordtrønderske skistemmen.

 

Runar kom til verden vinteren 1945 på gården Helbostad på Namdalseid. Runar skulle bli boende på Namdalseid til han var tolv år gammel, da flyttet han sammen med moren sin til Sprova og Hjellneset. Runar fant seg fort til rette i nabolaget. Sprova idrettslag var svært aktive med å legge til rette for ungdommen som vokste opp i grenda. Runar startet sin idrettskarriere i Sprova som 14-åring på fotballbanen. Her var han aktiv som keeper, lagleder og trener i nesten 40 år. Som fotballspiller var han med å vinne tre kretsmesterskap for Sprova. Det var også han engasjement for fotballen i Sprova som fikk han inn i skiidretten. 

 

Som fast deltaker i dugnadsgjengen når det ble arrangert idrettsarrangement i grenda, ble Runar etter hvert en aktiv og ivrig ildsjel. Her hadde han god læring i den imponerende dugnadsånden som rådet i Sprova. En dugnadsånd som ga bygda store arrangement, og som ga Runar store og viktige oppgaver innen skiidretten. Hans første store oppgave kom i 1978 da han ble teknisk sjef for NM på ski i Steinkjer og Sprova. Allerede i 1980 tok han på seg vervet som formann i Nord-Trøndelag skikrets. Den jobben hadde han fram til 1986. Så var han formann for hovedkomiteen for NM på ski i 1987. Senere ble han medlem i kombinertkomiteen i Norges Skiforbund fra 1989, og da VM på ski ble arrangert i Trondheim i 1997 satt han som sagt i organisasjonskomiteen som rennleder for kombinert. Senere hadde han lederverv både for NM på ski i 2001, NM i skiskyting i Steinkjer 2005, NM på ski for juniorer i 2006 og som NM-general under NM på ski i Steinkjer i 2011. De siste årene var han en aktiv styreleder i Steinkjer Skidrift AS og pådriver i Steinkjer skiklubb sin Silver Club, som i en årrekke har bidratt til at Steinkjer Skistadion til enhver tid står fram som et attraktivt anlegg.

 

Runar var aktiv helt inntil sin død i Trøndersk skilaug, og var blant annet veldig opptatt av det kommende VM i Trondheim. Han delte sin kunnskap raust og satt aldri på gjerdet og holdt kjeft. I stedet bidro han med sin klokskap og erfaring. En ruvende skikkelse innen trøndersk skiidrett har gått bort.

 

Vi lyser fred over Runars minne.

 

 

2022-07-28 Kjellrun Sporild