PER OTTESENs intro på Skilaugets møte:
Kjære skivenner -
Den attenårige historien til Trøndersk Skilaug er preget av at vi over år har ønsket å hedre en rekke av Trøndelags fremragende skiløpere. De er blitt æresmedlemmer i Trøndersk Skilaug.
Fordi vi har vært og er stolte av dem, for deres prestasjoner ute som hjemme, i hard fight med andre skiløpere fra resten av Kongeriket , og/eller i tøffe oppgjør også med utenlandske skiløpere. Tallet på olympiske mestre og verdensmestre med Trøndelag som fødested forteller ganske mye om at denne skilandsdelen har satt spor etter seg som aldri vil bli glemt. Resultatene er skrevet inn i historiebøkene med gullskrift.
Skihistorikerne har sett lengre tilbake, og forteller oss at i stein står den første skiløperen tegnet, som et minne fra en evinnelig fjern forhistorisk vinter. Det er starten i en trøndersk og norsk skihistorie som står hogd inn i berget på Bøle i Stod. Her var steinalderens skiløpere innom, i en stadig vandring mellom kysten og innlandet etter næring og utkomme. Denne skiløperen hører hele Trøndelag til , - først i det lange sporet, med sin ene stav og sine ski av aller eldste modell.
I fortsettelsen kan vi fra kongesagaen se at det er lett å følge skisporene videre, nærmest fra Konge til Konge. VI erindrer at Snorre skrev at Olav Trygvason var den beste skiløperen som fantes.
La dette korte historiske tilbakeblikket være det bakteppe vi trenger å bli minnet om, - når vi nå skal flytte oss fremover i tid. Interessen for skisporten og skiløperne i Trøndelag er grunnfestet i bygd og by.
Da var det kanskje ingen umulig tanke som ble tenkt midt på 1980-tallet at tiden også måtte være inne for at Trøndelag samlet seg om å nærme seg en søknad om for første gang i skihistorien, i å få lagt et Verdensmesterskap på ski i nordiske grener til denne landsdelen. Skifolket sa JA, la oss se om det er mulig.
Trøndelag var, som mange sikkert vil erindre, tidlig på 1980-tallet preget av at viktige næringslivsvirksomheter , spesielt her i byen, skiftet eiere, den trønderske innflytelse ble redusert, med den uro og bekymring som fulgte etter.
Trøndernes selvbilde ble truet, er vi ikke lenger gode nok ? Også i det bildet kom derfor tanken og timingen om en VM-søknad inn som en slags vitamininnsprøytning. Folket samlet seg, selvbildet ble skjerpet, og mange var med for igjen vise at trønderne kan når de vil, - stå samlet om en stor felles utfordring. Resultatet kjenner vi, og nå er det satt en ny kurs for VM-søknad nr 2.
Noen av oss som har vært med på å ta initiativet til å gjøre Trondheim til en VM-by på ski, vet også at uten en aktiv og engasjert medvirkning fra byens politiske ledelse, hadde det ikke vært mulig å gå løs på utfordringene. Men ofte, altfor ofte, når teppet har gått ned etter store idrettsbegivenheter her i Trøndelag , har idrettsledere etter målgang glemt å synliggjøre sin takk for at politisk ledelse har vært med på å gjøre suksessen mulig,på ulikt vis, ikke minst ved arenautbygging. Glemt å sette pris på den ryggdekning idrettslederne fikk for å stå sammen om å gjøre utfordringen mulig, med den økonomiske risiko det alltid ligger i store idrettsprosjekter.
Styret i Trøndersk Skilaug har her i kveld ønsket å gjøre et forsøk, på skifolkets vegne, å ta igjen noe av det tapte, og har derfor til kveldens møte invitert de tre av Trondheims ordførere, som helhjertet sammen med sine politiske medspillere, aktivt og i god samhandling har bidratt til at byen har fått status som en VM-by på ski.
Vår måte og vår mulighet i å synliggjøre skifolkets takknemlighet er at Per Berge ( Trondheims ordfører 1985-1989), Marvin Wiseth ( Trondheims ordfører 1990-1998 ) og Rita Ottervik ( Trondheims ordfører fra 2003) Utnevnes som æresmedlemmer i Trøndersk Skilaug.
Per Berge,som var med på klargjøre den lange og krevende førsteetappen i 1985, han tok aktivt del i VM-arbeidet, nasjonalt og internasjonalt, og mange vil minnes ham som en viktig talsmann for VM-prosjektet da han toppet den sør-trønderske delegasjonen under Skiforbundets ting i Sandefjord i 1987, og hvor skitinget ga Trondheim tillitten som VM-søker, etter en hard fight med Holmenkollen. Stemmetallet var 67-55
Marvin Wiseth overtok stafettpinnen fra Rådhuset som byens nye ordfører i 1990, og var sammen med sin rådmann Axel Buch, sterkt medvirkende i videreføringen av VM-prosjektet, nasjonalt og internasjonalt, både i å promotere byen i det internasjonale skimiljøet, i videreutviklingen av VM-anlegget i Granåsen, og som vertskap under gjennomføringen i 1997. Det sier litt om den politiske optimisme for VM-prosjektet at grunnsteinen i den nye Granåsenbakken ble lagt ned i september 1990, to år før Trondheim ble tildelt Verdensmesterskapet.
Rita Ottervik, byens ordfører i dag, og som sammen med den øvrige politiske ledelsen , sa et klart JA da spørsmålet om å gå løs på mulighetene for å gjenta suksessen fra 1997 ved å fremme en ny VM-søknad, og var med den trønderske delegasjon til Skitinget i Loen i 2014, hvor Trondheim fikk tilslutning til sitt nye VM-prosjekt . Rita Ottervik har klargjort byens medvirkning i et nytt VM-prosjekt og den nødvendig opprustning av Granåsen. Hun leder Trondheims delegasjon til det Internasjonale skiforbundets kongress i den kjente skibyen Cantun i Mexico. Mere om dette litt senere i kveld i gjensynet med Guri Hetland. Vi krysser fingrene !
Vi tør be Per Berge, Marvin Wiseth og Rita Ottervik komme frem for å motta det synlige tegnet på utnevnelsen som æresmedlemmer i Trøndersk Skilaug.